Magiske nætter i ramadanen’s tegn

Magiske nætter i ramadanen’s tegn

I disse dage har en særlig gæst meldt sin ankomst i Ammans ellers travle og trafikerede gader. Nemlig den muslimske højtid Ramadan.

En højtid, som har indtaget kongeriget og kastet et glimtende tæppe over gaderne, hvor lysende stjerner, farverige dekorationer og gyldne lanterner ”fawanis Ramadan” gynger i himlen. Her i Downtown Amman er butiksfacaderne er oplyst med gyldne motiver, og bymidten har fået en orientalsk make-over. Det hele emmer af en hyggelig, orientalisk stemming og de søde dufte svæver i luften.

Traditionelle eid-kager er til salg i Kamal’s bageri.

Som dansk-muslim er det at opleve Amman en ganske særlig oplevelse. Fra opvæksten kender jeg kun Ramadan fra mine onklers fortællinger og de arabiske tv-kanalers eid-sange og bønnekald. Som en eller anden forbipasserende, som kigger gennem butiksrude ‘udefra’. Men denne gang var jeg indenfor, og jeg kunne opleve det mine forældre fortalte mig ‘en ægte Ramadan-stemning’.

At vade rundt i Ammans gader ved midnat, velvidende at flertallet af de omkring 5 millioner indbyggere også faster, må jeg indrømme føles så livsbekræftende. Det føles som om en pirrende samhørighed har indtaget byen. Selv indtil sent på aftenen står folk i kø ved mange dessertbutikker for at købe lækre arabiske kager som ”awame”, “atayef” (pandekager) og ”asabeer zenab”, som er søde delikatesser dyppet i sukkervand. Der er nemlig vendt op og ned på dag og nat her inden Ramadan.

Kaldet til bøn høres åbent i baggrunden og i gadebilledet. Alle jordanske restauranter, bortset fra dem med en særlig turisttilladelse, skal lukke i fastetimerne. Ja, det er ligefrem stafbart at spise på gaden, og det kan medføre fængselstraf hele ramadanen.

Downtown Amman.

Man kan faktisk se, at Amman nærmest går i dvale i de varme fastetimer under Ramadan, hvor det først er efter solnedgang, der rigtig kommer gang i byen . Efter ‘magrib’ bønnen, som markerer tidspunktet efter solnedgang, hvor muslimer må bryde deres faste, mødes alle store såvel som små til hygge og til en varm sammenkomst i næstekærlighedens tegn. En følelse, som jeg oplever så stærkt for første gang! I Amman mærker man for alvor, at den her måned er fyldt med spiritualitet, generøsitet og hengivenhed til Gud.

Hvor fastende finder dyb koncentration om de indre spiritualitet og ikke så meget de materielle ting. Alle tykke som tynde, rige såvel som fattige må faste i løbet af dagen, som bringer folk tættere på hinanden. En højtid, som ligesom julen, symboliserer næstekærlighed, er hjerternes fest og spreder glæde på tværs af landet.

Mahmoud (til venstre) og hans kollega byder den hellige måned velkommen ved at hænge farverige dekorationer op i deres butik til stor glæde for de forbigående.

Comments are closed.