Ingen kvinder skal bløde i beskidte klude eller gammelt avispapir

Ingen kvinder skal afskæres fra adgang til skole pga. at de bløder. Alle kvinder bør have lige adgang til hygiejneartikler! Disse statements lyder måske ret indlysende.. Ja måske i vores verdensdel. Men rundt omkring i verden mangler mange kvinder og unge piger adgang til rene hygiejne-artikler.

I mange kulturer i verden er det ret skamfuldt at bløde og i det hele taget at tale om udfordringerne med at få adgang til rene hygiejne-artikler og viden om reproduktiv sundhed.

Når kvinder bløder betyder det, at de er eftreladt til at bruge beskidte klude, avispapir – endda gamle madrasser som deres eneste alternativer. Det efterlader millioner af kvinder i et desperat behov for at få adgang til menstruationsbind.

I anledning af ‘verdens internationale menstruationsdag’, i denne uge, ønsker jeg at gøre opmærksom på to initiativer, som kæmper for at understøtte kvinders adgang til basale hygiejne-artikler og sprede viden om reproduktiv sundhed i verdens mest udsatte u-lande og brændpunkter.

I mange lange udgør kvinders menstruationsblødning  en udfordring som ofte begrænser dem i at komme i skole og få en normal hverdag.

 

She for She pads

Et af de projekter, jeg bakker op omkring, er “She for She pads”, som arbejder i Uganda og producerer bæredygtige bind. Mary Consolata Namagambe står i spidsen for NGO’en og  samler pt. ind for at flere piger kan få hænderne i det genanvendelige bind. 

Man kan støtte arbejdet ved at donere penge til indsatsen via MobilePay nummer: 669682. Læs mere om ‘She for She pads’ her

Den tid på måneden!

En anden kampagne jeg bakker op omkring er Dansk Flygtningehjælp kampagne ‘den tid på måneden’, som lige nu samler midler ind for at sikre kvinders adgang til bæredygtige hygiejnebind og viden omkring reproduktiv sundhed i verden.

Ud over at sikre afgangen til hygiejnebind arbejder Dansk Flygtningehjælps kampagne med at udrydde nogle af de myter, der florerer og gør menstruation til en endnu større udfordring for kvinderne.

I kan læse mere om, hvad donationerne går til:

  • giver vi kvinderne bind, sæbe og en spand til vand, så de kan vaske sig selv og deres bind.
  • bygger vi badefaciliteter, så kvinderne kan komme i bad, uden at det foregår i familiens midtpunkt i hjemmet.
  • taler vi om menstruation både med piger og drenge, kvinder og mænd og prøver at punktere myter, som stigmatiserer kvinderne eller vildleder dem i forhold til menstruation.

Comments are closed.