Mød Saudi’s Badass kvinde som vil smadre stereotyper

Mød Saudi’s Badass kvinde som vil smadre stereotyper

Hun er en badass kvindeforkæmper og en passioneret konditor. På trods af mange udfordringer og løftede pegefingre har hun givet mændene i Ryad kamp til stregen.

Med disse ord kan jeg bedst beskrive den saudiske iværksætter og provokatør, Thara Sudairy, som jeg mødte i Amman for at snake med hende om sin rejse med at etablere sig på det saudiske iværksættermarked.

Selvom hun altid har haft en passion for bagning og for at skabe sin egen forretning, skulle hun som 25-årig finde en god portion mod, før hun sprang ud som selvstændig konditor. En af de få af slagsen i det konservative land.

”Hvorfor bager du ikke i din mands hjem?” – ”Tag hjem og tildæk dig”– ”Har du ikke noget bedre at fortage dig?”.

Anklagerne var mange, da Thara gik igang med at markedsføre sin forretning og skabe en kundekreds. Men det var tilsyneladende ikke blot alle de praktiske og økonomiske udfordringer, hun stod op imod. Det var også det stereotype kvindebillede i hendes hjemby, hvor mange mente, at det var besynderligt, at hun som kvinde kastede sig over sådan en projekt.

”Jeg modtog mange trusler fra fremmede. Engang var der en mand, som sendte et nøgenbillede over WhatsApp. Man kunne se det hele! Det var væmmeligt,” lyder det fra Thara, som måtte finde sig i chikane fra mandlige stalkere, som fandt hende online og fandt det mærkværdigt, at en ung kvinde stod bag virksomheden. Desuden udgjorde den store chikane et stort pres, som Thara måtte forholde sig til.

Selvom Thara Al Sudairy kommer fra en prominent saudiarabisk familie og har to forældre, som begge har uddannelser fra  USA, har hun med sit karrierevalg og ved at læse “kulinarisk kunst samt køkken- og hotelforvaltning” i Jordan, har hun skuffet hendes families forventninger, som den eneste der drømte om at “stå i et køkken” i hendes omgangskreds.

”Min familie ville have, jeg blev den første saudiarabiske ambassadør. Men har en passion for køkkenet og har kreative fingre, som jeg har arvet fra min far,” fortæller Thara. Selvom det ikke er velset, at piger arbejder i restaurant- og caterings-kæden, fik hun åbnet en virksomhed og kunne ikke vente med at få budskabet ud til andre piger.

Men hendes mål er at inspirere andre kvinder til at kæmpe for at opnå deres karrieremål og udfordre de eksisterende stereotyper omkring kvinder, i det stærkt konservative samfund.

“Jeg drømmer at andre kvinder vil indse, at de kan gøre hvad de vil og være ledere på lige fod med mændene. Med min virksomhed ønsker jeg at inspirere andre kvinder til at starte deres egen forretning og gøre sig fri af samfundets konservative og strenge kvindesyn, ikke blot følge de stereotype mønstre og forventninger for kvinder.” – fortæller Thara.

Sharia-politi og restriktioner

Det var ikke kun desserterne, som gav Thara udfordringer. Blot det, at hun har ladet hårspidserne farve i forskellige pastelnuancer, havde nær fået hende anholdt af det religiøse sharia politi i Saudi ‘hay’aa’, da de forfulgte hende i deres patruljevogn.

Blandt de værste udfordringer for kvindernes fri bevægelighed er, at kvinder er underlagt et køreforbud i Saudi Arabien.

Som det eneste land i verden praktiserer Saudi Arabien nemlig i dag en kontroversiel lov, som forbyder kvinder at sidde bag rettet, som for Thara har været noget af det sværeste at forholde sig til. Læs Human Right’s rapport om kvinders rettigheder i Saudi “Perpetual Minors”.

”Det er enormt frustrerende og udgør en stor barriere i hverdagen, at man ved den mindste ærinde eller indkøb er anhænger af en anden person. At det skal være en mand, gør forbuddet endnu mere provokerende og nedværdigende,” siger Thara.

Ved det mindste statslige papirarbejde skulle hun slæbe en fætter med for at ordne det for hende. Der er næsten ingen grænser, hvor lidt en kvinde er tilladt at ordne på egen hånd. Det sætter virkelig begrænsninger for markedsføringen, regnskabet og er enormt frustrerende, forklarer den unge kvinde. For eksempel kunne Thara hellere ikke på egen hånd åbne bankkonto, betale regninger og generelt komme i kontakt med statslige anstalter uden en mandlig ledsager, som fulgte i hælene for hende. Læs om flere ting, kvinder i Saudi ikke kan.

Det var desuden især vanskeligt at Thara ikke kunne åbne en rigtig butik. Gjorde hun det, måtte hun have mænd ansat, men alene kunne Thara kun holde sig oven vande med en onlineside og ‘take away’, hvor hun var varsom med, hvordan hun markedsføre forretningen. Det skulle helst ikke stå klart, hvem der præcist stod bag.

Selvom der var stor grund til frustration i hverdagen, følte den stædige Thara, at viljen blev kun styrket på grund af de mange barrierer. “Jeg indså mere, hvor stort behov, der var for det jeg lavede. Jeg ville gerne have at flere piger også kom på banen”, siger Thara.

I følge Kvinfo er det idag kun 15 % af de saudiske kvinder, som er ude på arbejdsmarkedetdet er derfor helt unormalt, at kvinder optræder som ledere og iværksættere.

”Hvorfor bager du ikke i din mands hjem?” 

Selvom ligestillingen for kvinderne i Saudi stadig har lang vej endnu, anslår Thara, at der er ved at ske en positiv forandring. Ifølge hende er det vigtigt at udfordre de mest konservative samfund for, for alvor, at skubbe på kvindefrigørelsen, og det er alle kvinders ansvar. Dog synes Thara, at det er mest problematisk, når kvinder spænder ben for sig selv. I flere omgange, hvor hun kom i kontakt med kvindelige kunder, fik hun at vide, at hun burde tage hjem og ikke bruge sin tid på forretning, engang var der en kvinde, da spurgte Thara: “Hvorfor bager du ikke i din mands hjem?”.

”Mange kvinder opdager ikke, at de er deres egen fjende i kvindekampen. De gør sig til dommer over samfundets normer og spænder ben for sig selv og andre kvinder,” forklarer Thara.

”Der er brug for en ny tankegang blandt kvinder og en stor fremgang i stærke mønstre, som støtter hinanden, både her i Amman, i Riyyadh og alle Mellemøstlige byer,” lyder det fra den unge kvinde.

Tharas mål idag er at udfordre de skæve kvindesyn og inspirere andre kvinder leve af det de brænder for gennem at blive økonomisk selvstændige. I de kommende måneder vil Thara rejse til Afrika for at være frivillig i kvindeorganisationer og få inspiration fra kvindelige aktører til at fortsætte sin kamp.

Comments are closed.