I medierne

I medierne

“Vi går jo ikke rundt og brænder vores tørklæder af. Vi tager opgøret under overfladen” (Deadline).

Souha Al-Mersal (1988) er uddannet journalist og flygtede til Danmark med sin mor som 2-årig. Hun taler filterløst om skam, opdragelse og social kontrol, som især minoritetskvinder oplever, og hvad det benspænd betyder for disse kvinders opgør, når de ikke rækker ud og får allierede med andre medsøstre i “efterkommer-generationen”. I sin debutbog “Min datter var gnisten – til kvindekamp mod udskamning og ulighed” som er udkommet hos forlaget Grønningen1, tager Souha afsæt i sit eget liv, kampe og rejsen fra skamfuld til i dag at være en aktiv stemme i den nye brune  minoritets-feminisme. 

Souha fastholder, at kvinderne står alene midt i et historisk ligestillingsopgør – magen til den Rødstrømperne stod med i 70’erne –  hvor de selv må tage ejerskab over deres egne narrativer anno 2023. Souha insisterer på at tale om den “dobbelte skam” og flerdimensionelle kvindekamp, hvor hun og andre nydanske og “brune rødstrømper” ikke kun kæmper mod undertrykkelse og patriarkalske normer, men også samtidig mod samfundets racisme og stigmatisering. 

 

“Vi går jo ikke rundt og brænder vores tørklæder af. Vi tager opgøret under overfladen” (Deadline)

– Sådan lyder det fra Souha Al-Mersal der gør op med skam og social kontrol under hashtagget #deldinskam, Deadline, marts 2021.

TV-avisen, marts 2021, DR om #deldinskam & Skamløs podcast

Nydanske kvinder deler skamfulde historier, dr.dk

Portræt i Politiken, den 8. marts 2021.

 

Comments are closed.