Foredrag: Skam & kulturmøder

Foredrag: Skam & kulturmøder

“Jeg nåede at grine, få tårer i øjnene og at blive inspireret til mig eget liv gennem to spændende timer i selskab med Souha. Resten af publikum havde det på samme måde. Der var stille, der blev grinet og livligt debatteret”

 – Louise Østergaard Andersen, Souschef, Albertslund Boligsociale Center.

Udpluk fra udtalelser i forbindelse med mine foredrag om:

  • Skam & kulturmøder.
  • Social kontrol & ligestillingskampen i minoritetsmiljøerne.

“Det var så inspirerende og øjenåbnende en dag, hvor Souha besøgte os og fortalte om sin historie og den dobbelte skam hos brune kvinder. Souhas oplæg rørte os med fortællingen om hendes egen rejse, men hun formåede også at hæve foredraget op på et plan, der er relevant for alle borgere i samfundet. Blandt de fremmødte var der både folk, der kunne spejle sig selv i Souhas historie, men også nysgerrige borgere der var interesseret i kulturmødet. Alle gik derfra med et mere nuanceret syn på minoritetsetniske kvinder og deres liv. Til andre biblioteker og kulturinstitutioner, så er et besøg af Souha en oplagt anledning til at samarbejde med andre institutioner og organisationer om et godt og oplysende arrangement.”

Liselotte Skovgaard Dremstrup, Kulturformidler, Herning Bibliotek.
“Souha formåede at formidle sine egne erfaringer på en fin og sårbar, men også meget morsom og underholdende måde. Foredraget bidrog til nye indsigter, og jeg oplevede, at det byggede bro mellem de meget forskellige mennesker der deltog. Mange deltog i debatten efterfølgende og Souha greb de mange perspektiver på en meget fin måde” 
– Louise Østergaard Andersen, Souschef, Albertslund Boligsociale Center

TUSIND tak, Souha, for en fantastisk aften og et virkeligt spændende og indholdsrigt oplæg! Du fik os hurtigt med ind i skam-universet, om hvilke konsekvenser det har at føle sig forkert. Din fortælling viste vejen til, hvordan vi alle kan blive mere bevidste om, kan arbejde med og kan overvinde skam. Dine værktøjer til at frigøre sig fra skammen i ’sikre omgivelser’ indgød optimisme. Din fortælling “talte” til os hver især på mange forskellige måder, ud fra vores egen historie og eget narrativ. Vi blev virkelig inspireret af din form for story telling, som gav meget stof til eftertanke – mange tak!”
– Zonta Club of Copenhagen Multicultural, Jane Andersen

Den arabiske jantelov:

I min bog “Min datter var gnisten” har jeg formuleret 10 paragraffer, som jeg mener omfavner de usynlige, men strengt dikterede normer, som kvinder fra mellemøstlig kultur skal leve op til.

Jeg kalder den “Den arabiske jantelov” og jeg har også fundet dens modgift “den anti-feministiske jantelov” som jeg læser op fra her (Go Aften Live, DR). Find mere omtale i medierne. 

Photo credit: Les Kaner

Jeg brænder for at tale filterløst om de kulturmøder og opgør, som lurer under overfladen, og påvirker mange kvinder fra efterkommer generationen.

Hvordan er det at vokse op som kvindelig efterkommer af en generation, som bærer på en rig kulturarv og kønsnormer? 

Hvordan man man balancere sine egne livsønsker, værdier og behov med de med de ønsker, normer og forventninger den ældre generation har?

Mange kvinder fra efterkommer-generationen tager tunge opgør under overfladen og døjer med en følelse af splittelse, skam og forvirring – ude af stand til at tale højt om deres kampe.

Hvilke generationsopgør opstår mellem den ældre og ny generation af kvinder med anden etnisk baggrund? 

Hvilke muligheder og barriere står de nyere generationer overfor?

Hvordan ser ligestillingskampen ud for minoritetskvinder i de kommende år i Danmark?

For bookning eller spørgsmål kontakt mig: [email protected]

Interview i kultursektionen, Politiken, 2022.

Comments are closed.